X
/ posjeta: 9495
Induktivna petlja za osobe sa slušnim aparatom

U ponedjeljak, 9. 12. 2013. U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci instalirana je  oprema za osobe sa oštećenjem sluha,   tzv. induktivna petlja.  Oprema je nabavljena preko projekta: INTEGRACIJA DJECE S POTEŠKOĆAMA IZ KRIŽEVACA  I OKOLICE U REDOVNI OBRAZOVNI SUSTAV, čiji nositelj je Udruga invalida Križevci, a Gradska knjižnica je jedan od partnera.

Cilj projekta je osigurati jednake mogućnosti osobama s teškoćama.

Projekt je financiran iz fondova Europske Unije.

Sistem induktivne petlje pomaže korisnicima slušnih aparata da čuju zvuk jasnije i to na način da reducira ili potpuno isključuje pozadinske zvukove.  Induktivna petlja spojena sa mikrofonom  je postavljena na posudbenom pultu Gradske knjižnice i namijenjena je korisnicima  slušnih  aparata da uz pomoć petlje mogu ''loviti'' samo govorne zvukove  osobe za pultom  bez pozadinskih zvukova.   Korisnik  se na taj način može usmjeravati prema govorniku i tako slušati samo govornika bez pozadinske buke, što doprinosi boljoj komunikaciji i zaštiti privatnosti korisnika. 

Na kojem principu radi induktivna petlja:

Induktivna petlja je žica ili kabel koji okružuje područje slušanja. Za rad koristi struju koja dolazi od pojačala petlje (loop amplifier). Pojačalo dobiva signal koji dolazi iz mikrofona koji je smješten ispred govornika. Tako nastala struja prolaskom kroz petlju proizvodi magnetno polje, koje odgovara zvuku. Korisnik aparata može sa svojim slušnim aparatom ''pokupiti'' to magnetno polje tj. zvuk ukoliko se nalazi na području koje okružuje petlja a prekidač na slušnom aparatu mora biti podešen na T.  Jačinu zvuka korisnik sam podešava na svom slušnom aparatu. (Izvor: Engleski Kraljevski institut za gluhe – RNID).


Iz foto arhive
0 1 2
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi