X
/ posjeta: 8074
Radionica

Radionica ESPERANTO I JEZIČNA RAVNOPRAVNOST održavala se od 15. do 20. srpnja 2013. u prostoru Knjižnice na Studijskom odjelu. Radionicu je vodio Krunoslav Puškar, prof., predsjednik Esperantskog društva ''Estonteco'' Križevci.

Polaznici su savladali kratke lingvističke osnove i na kraju radionice pisali provjeru znanja. Radionica je bila besplatna za sve.

 

ZAŠTO UČITI ESPERANTO?

 

Esperanto je najlakši jezik (za učenje) na svijetu. Velik dio esperantskih riječi lako je prepoznatljiv i lagan je za učenje jer su korijeni riječi najčešće latinski. Mješavina je, naime, pretežito romanskih (talijanski, španjolski, francuski...), germanskih (engleski, njemački...) i slavenskih jezika. Zbog uvelike poznatog vokabulara esperanto je poznat po tome što često pomaže kod učenja drugih europskih jezika.

 

Esperanto govori do 2 milijuna ljudi u gotovo svim današnjim državama. Idealan je za prijateljstva s ljudima iz različitih zemalja. Mnogi od njih vole se dopisivati, drugi predlažu razmjenu gostoprimstva, treći nude besplatna noćenja u svojim domovima, četvrti traže partnera... 

 

Širom svijeta održavaju se tijekom godine stotine esperantskih susreta, uključujući velike skupove s preko 1000 sudionika. Za sudjelovanje u svim esperantskim skupovima nude se maksimalno povoljne cijene smještaja. 

 

Na esperantu izlaze stotine časopisa, godišnje se izdaju deseci knjiga, neke radiopostaje imaju esperantske emisije, postoji velik broj internetskih stranica na esperantu, velik broj esperantista dostupan je na društvenim mrežama poput Facebooka i mreže Ipernity.

Voditelj radionice: Krunoslav Puškar

Voditelj projekta: Marjana Janeš-Žulj

 

 

 

Ovaj projekt financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Ovaj projekt financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva


 
 

Zajedno za boljeTrg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi