X
/ posjeta: 9540
Projekt Multimedijski kulturni centar

Grad Križevci raspisao je Poziv za iskazivanje interesa za razvojnu suradnju u području sudioničke demokracije i financiranja projekata društvenog razvoja. Poziv je bio objavljen na mrežnim stranicama Grada Križevaca, oglasnoj ploči Grada i dostupan svim zainteresiranim građanima, upućen je i svim udrugama i ustanovama koji su korisnici gradskog proračuna. 

Na javnom savjetovanju sudjelovalo je 47 građana iz raznih područja društvenog života u Križevcima: predstavnici udruga, ustanova, poduzetnici i građani koji su aktivni u području obrazovanja, kulture, gospodarstva, športa, rekreacije i tehničke kulture, području socijalne skrbi. Prisutni građani bili su različite dobi i spola, raznih struka i razine obrazovanja. Prihvaćen je prijedlog projekta Gradske knjižnice "Franjo Marković" Križevci pod nazivom "Multimedijski kulturni centar".

U proces javnog savjetovanja s građanima aktivno je bio uključen Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Križevaca i ostale službe koje su pružale potporu u organizaciji.

Cilj je projekta razvijati mrežu kulturnih i društvenih aktivnosti u lokalnoj zajednici te okupljati udruge, organizacije, društva, poduzetnike i tvrtke i osigurati im odvijanje aktivnosti i brz i jednostavan pristup informacijama na raznovrsnim medijima kako bi se razvila navika konzumiranja kulturnih sadržaja, s ciljem poboljšanja kvalitete življenja građana. Želi se promicati svijest o kulturnom, posebno zavičajnom naslijeđu te uvažavanju umjetnosti, znanstvenih postignuća i inovacija, gajiti dijalog među kulturama i zastupati kulturne različitosti. Prostor će se koristiti za potrebe lokalne zajednice: udruga, klubova, poduzetnika, organizacija i pojedinaca. Raznim aktivnostima stvarat će se i poticati čitateljske navike kod djece od najranije dobi, poticati maštu, kreativnost i inovativnost kod korisnika programa, osobito kod djece i mladih ljudi, podupirati formalno obrazovanje na svim razinama, osobito cjeloživotno učenje, razvijati usluge namijenjene osobama s posebnim potrebama i njihovom uključivanju u život lokalne zajednice i društva u cjelini. Ovim projektom opremit će se dobro organiziran, funkcionalan, lijepo opremljen i ugodan radni i korisnički prostor, koji će biti dostupan svim članovima društvene zajednice. Projektom se želi postići partnerstvo na lokalnoj razini te promicati vrijednosti civilnoga društva. Multimedijski kulturni centar zamišljen je kao komunikacijsko i društveno središte zajednice, javni prostor koji simbolizira znanje, iskustvo i osobitost Križevaca (otvorenost, druželjubivost, tolerantnost, kulturno-povijesno naslijeđe i tradiciju, multikulturalnost). Također treba biti i logističko, infrastrukturno središte kulturnih djelatnosti i mreže udruga u kulturi.

Ovim će se projektom razvijati mreža kulturnih i društvenih aktivnosti u lokalnoj zajednici, okupljati udruge, organizacije, društva, poduzetnike i tvrtke i osigurati im brz i jednostavan pristup resursima.

Projektom se predviđa uređenje i opremanje javnog prostora namijenjenog svima bez obzira na dob, spol, vjersku i nacionalnu pripadnost. Prostor i aktivnosti biti će dostupne i otvorene civilnim potrebama i cijeloj društvenoj zajednici. Prostor Multimedijskog kulturnog centra nalazi se u prizemlju zgrade bivšeg Doma HV-e u Križevcima, smještene u užem centru grada, okružene parkom i parkirališnim prostorom, dostupnom osobama s invaliditetom. Sastoji se od multimedijske dvorane, predprostora, ulaznog hodnika s čitaonicom i izložbenim prostorom, prolaza, garderobe, sanitarnog čvora i spremišta. Prostor je u vlasništvu Grada Križevaca i Odlukom Gradskog vijeća dan je na korištenje Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“. Da bi se prostor osposobio za korištenje,  potrebno je urediti prilaznu stazu sa signalizacijom za osobe s invaliditetom, postaviti zaštitne unutarnje platnene rolete (zbog velikih staklenih površina) te ga opremiti garderobnim ormarićima, opremom za čitaonički prostor i sjedalom i stolom za osobe s invaliditetom. 

Uređenjem i opremanjem multimedijske dvorane suvremenom audiovizualnom opremom, fotokopirnim aparatom u boji i opremom za simultano prevođenje stvorit će se mogućnosti za nove programe i aktivnosti od organizacije filmskih i multimedijskih projekcija do konferencija i radionica. 

Voditeljica projekta: Marjana Janeš-Žulj


 
 

Zajedno za boljeTrg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi