X
/ posjeta: 9588
Početna konferencija projekta: „Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav“

Dana 30.09.2013. godine u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci održana je početna konferencija sklopu provede projekta „Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav“/„Integration of children with disabilities from Križevci and surrounding area in the regular educational system“.

Konferencijom se upriličio početak provedbe projekta koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske unije za Hrvatsku - “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav“, koji je ujedno i jedini takav projekt financiran sredstvima Europske unije u Koprivničko – križevačkoj županiji.

Početnu konferenciju za javnost otvorio je predsjednik Udruge invalida Križevci g. Petar Gatarić, pozdravivši sve prisutne i ističući važnost asistenta u nastavi za djecu s teškoćama kao i želju i namjeru da asistent u nastavi uđe u zakonsku regulativu, te da njegovu podršku ima svako dijete kojem je ona potrebna, na području čitave RH.

Prezentaciju samog projekta izložila je projekt menadžerica gđa. Ivana Ščetarić.

Ispred partnera u projektu prisutne su pozdravili gradonačelnik Grada Križevaca g. Branko Hrg, ravnateljica Dječjeg vrtića Križevci gđa. Mirjana Gregurek, ravnateljica OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci gđa. Sanja Petranović, ravnatelj OŠ „Ljudevita Modeca“ Križevci g. Dražen Bokan, Sanela Štubelj, psihologinja Gimnazije „I.Z.Dijankovečkog“ Križevci i ravnateljica Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci – gđa. Marjana Janeš – Žulj.    

Projektne aktivnosti obuhvaćat će kupnju potrebne specijalizirane opreme poput prilagođenih tipkovnica, stolica i stolova, induktivne petlje i opreme za slijepu djecu s teškoćama te didaktičke opreme kojom će se olakšati odgajateljima, učiteljima i nastavnicima, kao i samoj djeci rad na nastavnom satu. Prilagodbom vrtića, škola i Gradske knjižnice (Dječjeg vrtića Križevci, OŠ „Ljudevita Modeca“ Križevci, Gimnazije „I.Z.Dijankovečkog“  Križevci i Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci) omogućiti će se djeci s teškoćama da imaju sve potrebne uvjete za daljnje školovanje kako bi na taj način imali ravnopravne uvjete školovanja kao i druga djeca.    

Općeniti cilj projekta je osigurati jednake mogućnosti za djecu s teškoćama na svim razinama obrazovnog sustava – počevši od dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole, uključujući i druge ustanove u kojima djeca stječu znanja.

Individualni pristup djeci predškolske dobi i učenicima s teškoćama, koji će im omogućiti da imaju jednake mogućnosti i jednaku startnu poziciju kao i druga djeca u području obrazovanja. To će se postići osiguravanjem asistenta u nastavi koji će na individualnoj razini raditi s djecom s teškoćama i na taj im način omogućiti ravnopravno uključivanje u nastavu.

Specifični cilj odnosi se na poboljšanje socijalnog uključivanje djece s teškoćama u redovni sustav obrazovanja, kako bi se poboljšale obrazovne mogućnosti za djecu s teškoćama te kvaliteta obrazovanja. To će se postići osiguravanjem asistenta u nastavi koji će na individualnoj razini raditi s djecom s teškoćama i na taj im način omogućiti ravnopravno uključivanje u nastavu.

Također, djeci s teškoćama omogućiti će se fizički pristup učionicama. Budući da su škole u kojima se održava nastava starije gradnje te nemaju adekvatan pristup svim učionicama, cilj je prilagoditi ulaz, odnosno omogućiti djeci s teškoćama da imaju pristup i učionicama na prvom i drugom katu te toaletima.

Nadalje, jedan od specifičnih ciljeva je i pomoć odgojno obrazovnim ustanovama pri razvijanju programa prilagođenih djeci s teškoćama te edukacija osoblja. Jednako kao i fizički pristup, cilj je djeci s teškoćama pružiti mogućnosti da koriste nastavnu literaturu prilagođenu njihovim potrebama, da se o njima skrbe kompetentni i educirani nastavnici, odnosno stručnjaci te im pruže najvišu moguću kvalitetu obrazovanja.

 

Ukupno predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 247.178,00 EUR.

Voditeljica projekta za knjižnicu: Marjana Janeš-Žulj


Iz foto arhive
0 1 2
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi