X
/ posjeta: 134
Franjo Marković 2024. – 2025.

Franjo Marković (Križevci, 26. srpnja 1845. – Zagreb, 15. rujna 1914.), bio je hrvatski filozof i književnik po kojem naša knjižnica nosi ime. Ove i sljedeće godine obilježavamo 110 godina od smrti i 180 godina od njegova rođenja događanjima u njegovu čast, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Križevcima, Gimnazijom Ivana Zakmardija Križevci i Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Dvogodišnji projekt prijavljen je pri Ministarstvu kulture i medija RH.

U 2024. obilježavamo 110 godina od smrti Franje Markovića. U pripremi su predavanja za javnost, izložba i filozofska tribina, a projekt započinjemo Markovićevom disciplinom u svakodnevnoj primjeni u obliku filozofskog kafića na kojem će učenici, maturanti križevačke gimnazije, pokazati kako raspravljati u javnom forumu. Prema modelu filozofskog caféa učenici predlažu teme (iz područja kojima se Marković bavio, naravno, u suvremenom kontekstu) i raspravljaju, a raspravu moderira njihova profesorica filozofije Sanela Starešec Bilić. S obzirom na to da je riječ o jednoj vrsti pokazne vježbe, u raspravi neće sudjelovati publika, koja će, ako ne zna što je to, moći vidjeti filozofski kafić “na djelu”.

Franjo Marković doktorirao je u Beču iz područja estetike, bio je prvi profesor filozofije i prvi dekan na obnovljenom zagrebačkom sveučilištu od 1874. te po njemu ime nosi i nagrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja se dodjeljuje studentima koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili zapažene znanstvene, umjetničke, stručne i sportske rezultate.

Svoj je život bio posvetio javnome radu, ne samo kroz kulturnoumjetničko, već kroz političko djelovanje te prosvjetni rad s učenicima i studentima te je zato naše prvo okupljanje njemu u čast upravo ono u suradnji s maturantima križevačke gimnazije - Filozofski café u gostima kod Franje Markovića. (Filozofski café godinama se redovito održava u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga.)

Ujesen ove godine je planirana tribina na koju pozivamo profesore filozofije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu kako bi kroz kratka izlaganja maturantima, koji tek započinju svoje osnovno obrazovanje iz filozofije, predstavili i Markovića i njegovo filozofsko djelo i filozofiju.

U Mjesecu hrvatske knjige pripremamo dva predavanja Franjo Marković - život i djelo i Književnik Franjo Marković. Predavanja za javnost, za publiku koja zna malo ili ništa o Markoviću, osim imena i činjenice da je rođen u Križevcima, i za sve one koji bi se podsjetili tko stoji iza prijedloga osnivanja akademske menze, ima prste u osnivanju planinarskog časopisa Hrvatski planinar i donošenju pravila Hrvatskog planinarskog društva, autorom je gimnazijskih udžbenika, jednim od osnivača Hrvatskog nastavnog društva…

Također je za planirana izložba knjižne i druge građe o Franji Markoviću koju čuva zavičajna zbirka Crisiensia križevačke gradske knjižnice.
U 2025. obilježava se 180 godina od rođenja Franje Markovića događanjima koja su u pripremi. Program proslave rođendana Franje Markovića bit će javno objavljen krajem 2024. godine.


 
 

Projekt: Franjo Marković 2024. – 2025.Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi