X
/ posjeta: 8691
Kampanja „Čitaj mi!“

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci sudjeluje u prvoj nacionalnoj kampanji „Čitaj mi!“, posvećenoj poticanju čitanja naglas djeci od rođenja.

O kampanji "Čitaj mi"

Kampanju su pokrenuli Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Budući da je 2013. godina proglašena Europskom godinom čitanja naglas, prigodno je da je ova kampanja pokrenuta baš ove godine. Hrvatski knjižničari, odgojitelji, pedijatri, stručnjaci za rani razvoj djeteta i ostali stručnjaci zajedno će raditi na razvijanju svijesti o važnosti poticanja čitanja u obitelji, u suradnji s nakladnicima i medijima.

Tijekom ove godine provodit će se nekoliko ključnih aktivnosti. U rodilištima, domovima zdravlja, pedijatrijskim ambulantama i knjižnicama bit će postavljeni prigodni plakati i letci koji govore o važnosti čitanja naglas djeci od rođenja.

U narodnim knjižnicama održavat će se pričaonice „Čitam ti priču“. Podjelu slikovnica "Gledaj ova mala slatka lica" na sistematskim pregledima u pedijatrijskim ambulantama podržat će UNICEF Hrvatska.

Ove će se godine slikovnice dijeliti djeci u trima najsiromašnijim hrvatskim županijama: Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Kampanju će podržati i Prvi program Hrvatskoga radija svojom emisijom „Priča za laku noć“, koja će biti prilagođena najmlađoj djeci.

"Čitaj mi" u našoj Knjižnici

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci programe poticanja čitanja uspješno provodi dugi niz godina u sklopu igraonice za predškolsku djecu, a od 2011. i u igraonici za bebe.

U rujnu ove godine, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, planiramo predstaviti kampanju „Čitaj mi!“ našim sugrađanima, uz niz prigodnih događanja.

SAMO 15 MINUTA GLASNOG ČITANJA DNEVNO POMAŽE DJETETOVU CJELOKUPNOM RAZVOJU.

Zašto je važno čitati naglas djetetu od najranije dobi?

Evo nekoliko činjenica zašto je važno čitanje naglas te savjeta i ideja za provedbu glasnog čitanja djeci najmlađe dobi:

  • Glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji.
  • Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje.
  • Glasno čitanje omogućuje roditeljima, bakama i djedovima, braći i sestrama, učiteljima, rodbini i prijateljima da budu čitateljski uzori djeci. Na taj se način njihova ljubav prema knjizi lako prenosi na djecu.
  • Glasno čitanje djeci otkriva literaturu koju možda nikada sami ne biste otkrili, poput poezije, kratkih priča...
  • Glasno čitanje omogućuje djeci upoznavanje s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora, ili jezika koji se čuje na televiziji, pročita u novinama ili čuje u filmovima. Na taj način djeca bolje razumiju složene rečenične strukture.
  • Glasno čitanje omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.
  • Glasno čitanje stvara vezu između djeteta i odraslog koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor. Govorenje i razgovor pomažu u razvoju vještina čitanja i pisanja.
  • Glasno čitanje pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovore o pročitanom.
  • I na kraju, ali ne i manje važno - glasno čitanje je zabavno!
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi