X
/ posjeta: 1674
Plavi svijet - otvorenje izložbe podvodnih fotografija
05.04.2018.

Pučko otvoreno učilište Križevci i 

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci 

srdačno Vas pozivaju na

otvorenje izložbe podvodnih fotografija 

Plavi svijet

autora Damira Zuruba

u četvrtak 5. travnja 2018. u 19 sati

na informativno-posudbenom odjelu knjižnice. 

Izložba će biti otvorena do 18. svibnja 2018. (u radno vrijeme knjižnice)

Više o autoru na stranici „Roniti se mora“.

***

Damir Zurub rođen je 1976. godine u Zagrebu kao tipičan klinac netipičnog duha: uvijek u potrazi za neobičnim avanturama i izazovima. Njegova ronilačka karijera počela je krajem 2007., a u podvodnu fotografiju zaronio je tek 2011. godine, i to s malim Fuji kompaktnim fotoaparatom. Sve se to s vremenom pretvorilo u strastveni hobi kojim je kroz svega četiri godine počeo skupljati veliki broj medalja i priznanja s raznih domaćih i inozemnih natjecanja, te festivala podvodne fotografije. Vrhunac njegove karijere došao je u svibnju 2015. godine, kada je, kao kapetan hrvatske reprezentacije, osvojio titulu svjetskog prvaka na 15. CMAS Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji kao najbolji all-round fotograf, osvojivši po jednu zlatnu, srebrnu i brončanu medalju u 3 različite kategorije (makro, close up s temom i ambijent s modelom).

Trenutno radi kao SSI instruktor ronjenja, upoznaje nove ljude i putuje svijetom u potrazi za nevjerojatnim podvodnim trenutcima. Njegove fotografije objavljivane su u časopisima, novinama i web stranicama diljem svijeta.

Kao osnivač i predsjednik ronilačkog kluba “Roniti se mora” pokrenuo je niz ronilačkih projekata. Prvi je bio ekološki projekt “Think Green”, zatim je započeo “Underwater Photo Marathon” kao online te u konačnici i live natjecanje u podvodnoj fotografiji, dok je na najnoviji projekt “Plavo ronilačko srce za SOS Dječje selo Hrvatska” posebno ponosan. Cilj ovog projekta je djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi školovati do Divemaster ronilačke kategorije, dajući im priliku da nastave svoje živote kao nezavisni i uspješni ljudi u ronilačkoj industriji. U svim ovim projektima Damir partnerski surađuje s National Geographic Hrvatska i glavnim urednikom g. Hrvojem Prćićem, dok su se “Plavom ronilačkom srcu” pridružili još i Mares i SSI. Krajem 2016. godine postaje Maresov ambasador, što je samo još jedno priznanje njegovom doprinosu, razvoju i napretku ronjenja općenito, a posebno kroz podvodnu fotografiju. Zadnjih godina surađuje i s Fototeh grupom, hrvatskom tvrtkom čije Nikon fotoaparate koristi zaštićene karbonskim kućištem njemačkog proizvođača BS Kinetics. Najviše ga zanima ambijentalna (wide angle) fotografija uz modela i upravo kroz te fotografije najviše voli prikazivati svu ljepotu podmorja i svega onoga što doživi na svojim putovanjima. Većinu vremena izvan Jadranskog mora proveo je nebrojeno puta roneći u Egipatskom Crvenom moru, po gotovo čitavoj Indoneziji, Papui, Bahamima, Maldivima, Azorima i ostalim primamljivim tropskim destinacijama, a također voli roniti i po austrijskim jezerima, te po raznim špiljama i slatkovodnim izvorima. Pomalo je za Damira ronjenje od hobija postalo posao, a s vremenom upravo i stil života. Poznavajući njegovu upravo nevjerojatno pozitivnu energiju, pitanje je samo koliko će nas još Damir opet uspjeti oduševiti svojim projektima i fotografijama.

Iz foto arhive
Plavi svijet - otvorenje izložbe podvodnih fotografija0
Dokumenti
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi