Projekti / Integracija djece s poteškoćama / Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav
zadnji datum izmjene: 09.06.2020. ISPIS STRANICE

Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav

Gradska Knjižnica „Franjo Marković“ Križevci uključena je kao jedan od partnera u projekt: „Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav“/„Integration of children with disabilities from Križevci and surrounding area in the regular educational system“.

Nositelj projekta: UDRUGA INVALIDA KRIŽEVCI, predsjednik udruge, gosp. Petar Gatarić i Projekt menadžerica  gđa. Ivana Ščetarić.

Voditeljica projekta za knjižnicu: Marjana Janeš-Žulj

Cilj projekta:  osigurati jednake mogućnosti za djecu s poteškoćama na svim razinama obrazovnog sustava te ravnopravnu uključenost djece s poteškoćama u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, kvalitetniji pristup izvorima znanja i informiranja u lokalnoj sredini, veća društvena podrška i bolje razumijevanje zajednice za njihove potrebe.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske unije za Hrvatsku - “Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav“, koji je ujedno i jedini takav projekt financiran sredstvima Europske unije u Koprivničko–križevačkoj županiji.

Ukupno predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 247.178,00 EUR.

Projektne aktivnosti obuhvaćat će kupnju potrebne specijalizirane opreme poput prilagođenih tipkovnica, stolica i stolova, induktivne petlje i opreme za slijepu djecu s teškoćama te didaktičke opreme kojom će se olakšati odgajateljima, učiteljima i nastavnicima, kao i samoj djeci rad na nastavnom satu. Prilagodbom vrtića, škola i Gradske knjižnice (Dječjeg vrtića Križevci, OŠ „Ljudevita Modeca“ Križevci, Gimnazije „I.Z.Dijankovečkog“  Križevci i Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci) omogućiti će se djeci s teškoćama da imaju sve potrebne uvjete za daljnje školovanje kako bi na taj način imali ravnopravne uvjete školovanja kao i druga djeca.    

Gradska knjižnica je uključena u projekt nabavom  opreme i didaktičkih pomagala te knjižne građe:

1. INDUKTIVNA PETLJA 

U ponedjeljak, 9. prosinca 2013. u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci instalirana je oprema za osobe sa oštećenjem sluha,  tzv. induktivna petlja.  Oprema je nabavljena preko projekta INTEGRACIJA DJECE S POTEŠKOĆAMA IZ KRIŽEVACA  I OKOLICE U REDOVNI OBRAZOVNI SUSTAV, čiji je nositelj Udruga invalida Križevci, a Gradska knjižnica je jedan od partnera.

Sustav induktivne petlje pomaže korisnicima slušnih aparata da čuju zvuk jasnije i to na način da reducira ili potpuno isključuje pozadinske zvukove. Induktivna petlja spojena s mikrofonom postavljena je na posudbenom pultu Gradske knjižnice i namijenjena je korisnicima slušnih aparata da uz pomoć petlje mogu ''loviti'' samo govorne zvukove osobe za pultom bez pozadinskih zvukova.  Korisnik se na taj način može usmjeravati prema govorniku i tako slušati samo govornika bez pozadinske buke, što doprinosi boljoj komunikaciji i zaštiti privatnosti korisnika. 

2. ELEKTRONIČKO  POVEĆALO ZA OSOBE S OŠTEĆENJEM VIDA I SLABOVIDNE OSOBE

Stolno elektroničko povećalo u boji. Uređaj dolazi s ugrađenim 19" LCD monitorom. Iznimno lijepog dizajna, lake prenosivosti te jednostavnosti upotrebe. Kontrole uključuju: podešavanja boje (različite kombinacije), veličine i kontrasta, Uređaj dostupan u dvije izvedbe MLX17RE  osnovni model i MLX17SP s mogućnošću spajanja na računalo. Svi MLX modeli imaju ugrađen autofokus. El. povećalo nalazi se u prostoru knjižnice i namijenjeno je osobama s oštećenjem vida i slabovidnim osobama za čitanje knjiga, dnevnog tiska, časopisa, dokumenata i ostalog tiskanog materijala.

 

3. GOVORNU JEDINICU  I ČITAČ EKRANA (kutić za slijepe i slabovidne)

Multijezična govorna jedinica za MS Windows i Linux, licencirana pod open-source licencom. Ona radi pod Microsoft Sapi 5 sučeljem te podržava Windows operativne sustave počevši od Windows 2000, a govori i hrvatskim jezikom. eSpeak korisniku pruža mogućnost korištenja 2 glasa za Hrvatski jezik. Osim Hrvatskog, korisnik može koristiti podršku za 17 drugih jezika. eSpeak podržava rad sa svim čitačima ekrana, kao što su Jaws, Hal, W...

4. ZVUČNE KNJIGE: 20 KOM

5. INTERAKTIVNI ZVUČNI ZEMLJOPISNI ATLAS: 3 kom

6. KNJIGE NA UVEĆANOM TISKU: 5  kom

7. TAKTILNE SLIKOVNICE : 15 kom

8. STRUČNU LITERATURU: 10 kom

 

*** 

 

Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije

Projekta  je sufinanciran sredstvima Europske unije / This project is financed by European Union.

Integration of children with disabilities from Križevci and surrounding area in the regular educational system

Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav
IPA4.1.2.2.02.01.c21

 

Nositelj projekta:
Grant beneficiary:Partneri projekta:
Project partners:
Udruga invalida
Križevci
Grad Križevci Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci Dječji vrtić Križevci OŠ Ljudevita Modeca Križevci OŠ Vladimir Nazor Križevci Gimnazija “Ivana Zakmardija Dijankovečkog” Križevci

Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci / Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI / Tel., fax: 048/682-646; 048/270-129 / knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr / gkfm.ozo@gmail.com