X
/ posjeta: 35
56. Križevačko veliko spravišče
07.06.2024. - 09.06.2024.

Organizator: Grad Križevci

Preuzeto s mrežnih stranica Grada Križevaca:

"U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.

Svečano otvaranje manifestacije uz povorku održat će se 7. lipnja (petak) 2024. godine u 20:30 sati

Ljetna pozornica – Strossmayerov trg, glavna pozornica, Križevci.

U povorci će sudjelovati preko 200 sudionika, od kulturno-umjetničkih društava, Križevačke djevojačke straže i Križevačkih mažoretkinja pa do glumaca Spravišča i ostalih uzvanika.

Nakon povorke, kreće tradicionalna predstava u kojoj se predaje ključ grada na tri dana varoškom sucu. U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Adama Končića, a ide u dva dijela – započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora.

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima, a tu je i kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje Gvercijada. Bit će tu i priprema lovačkog paprikaša koji će se dijeliti u nedjelju. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Očekuje se i velik broj izlagača s raznovrsnom ponudom. Neizostavan događaj i ove će godine biti Pivišče u petak te Večer vina i čvaraka u subotu.

Manifestaciju prate brojna kulturna događanja: nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima,

postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih i višestruko nagrađivanih izvođača. U petak, 7. lipnja nastupit će Urban&4, u subotu, 8. lipnja Gazde te Vojko V, a u nedjelju, 9. lipnja Gibonni.

Cjelokupni program događanja dostupan je ovdje: https://www.spravisce.com/program/

Cjelokupnu legendu o Spravišču pročitajte ovdje: https://www.spravisce.com/o-spraviscu/

Generalni pokrovitelj manifestacije je Carlsberg Croatia d.o.o, brend Pan pivo, zlatni pokrovitelji su Poliklinika Medikadent d.o.o. i Radnik d.d., a srebrni pokrovitelj je Erste banka. Financijsku podršku pružili su i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija, AGS Hrvatska d.o.o., Cengiz Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Kamgrad d.o.o., Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., Sound Guardian i Tehnodiv-servis vl. Davor Popović, a donatori su i Geo-gigant d.o.o., Kašik d.o.o., KTC d.d., Trgo agencija d.o.o. i Frizerski salon „Suzana“."

 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi