X
/ posjeta: 59
ČESTITKA ZA 88. ROĐENDAN LJUBICI MILOBARA
07.05.2024. - 08.05.2024.

Ljubica Milobara, po struci pedagoginja i nastavnica hrvatskog jezika i književnosti  te  knjižničarka Knjižnice i čitaonice u Križevcima, 8. svibnja ove godine proslavit će 88. rođendan. Ovom prigodom čestitamo joj rođendan te joj želimo puno zdravlja, zadovoljstva i radosti u krugu njezine obitelji.

Ljubica Milobara, po zvanju učiteljica i knjižničarka, nakon službovanja u Osnovnoj školi „Ivo Ribar“ Orehovec, 1980. godine zaposlila se u Narodnom sveučilištu u Križevcima gdje je bila vrlo vrijedna i zaslužna knjižničarka Gradske knjižnice sve do odlaska u mirovinu 1985. godine.

Kao što je Ljubica bila izvrsna učiteljica, tako je i u svom službovanju u knjižnici, iako je radila samo pet godina, doprinijela razvoju knjižničarstva i postigla značajne  rezultate. Knjižnica je tada bila smještena u nekadašnjem Omladinskom domu (bivšoj sinagogi), tj. današnjem Turističko - informativnom centru gdje su bili loši uvjeti: vlaga i neadekvatan prostor. Bile su zaposlene još dvije knjižničarke: Marija Ivanović- voditeljica i Štefanija Crnković.  Knjižnica je zapošljavanjem Ljubice Milobara sve više napredovala, povećavao se broj članova, posudbe knjiga, korištenja čitaonice te  broj književnih susreta s piscima. Rastao je broj novih knjiga, suradnja sa školama, vrtićem, klubovima. Uveli su se knjižni ormarići u privrednim organizacijama kao što su bili: Čelik i Mlinar. Knjižnica je bila organizator mnoštva književnih susreta, izložbi knjiga, predavanja za djecu i odrasle dovodeći najvažnije pisce i umjetnike.  

Ljubica je zaslužna da se sustavnije formirala Zavičajna zbirka (koja se vodila od 1973.g.)  koja danas ima preko 12 000 knjiga i drugih publikacija, sitnog tiska, zbirke razglednica i zbirke novinskih izreza vezanih uz zavičaj, tzv. „Hemeroteke“.  Također  je Ljubica 1978. pokrenula lutkarsko kazalište, a 1984. je otvorena dječja igraonica, kao nastavak, pričaonica za djecu  koja u kontinuitetu radi do danas. Zanimljivo je da je knjižnica 1980.g. nabavila 1.594 novih knjiga, a da je godinu kasnije  knjižnica bila pretplaćena na 25 novina i časopisa. U prostoru knjižnice su se tih godina održavali recitali poezije i književne tribine svakog drugog četvrtka uz prosječno 60-tak posjetitelja po susretu. Knjižnica je 1984. posjedovala fond od 27.738 knjiga i druge građe. Značajnije se razvijala te obogaćivala stručna i referalna zbirka za potrebe nastave i studiranja. 1985. godine knjižnica je preseljena u Hrvatski dom (tadašnji Dom kulture) gdje je ostala do 2015. g. kada je preseljena u novouređeni prostor na Trgu sv. Florijana gdje se nalazi i danas.

1986.g. Knjižnica je dobila  godišnju nagradu za najbolju knjižnicu u Hrvatskoj, Diplomu „Pavao Markovac“ – za posebne zasluge unapređivanja knjižničarstva u Hrvatskoj, što je velikim djelom i Ljubičina zasluga.

Draga Ljubice, uz zahvalu za sve što ste učinili za križevačku knjižnicu, čestitamo vam 88. rođendan i želimo sve najbolje.

 

Djelatnici Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci

Na slici ispred bivše sinagoge, tj. današnjeg Turističko - informativnog centra  (iz 1980. godine) su djelatnice Gradske knjižnice. S lijeva na desno: Štefanija Crnković, Marija Ivanović (voditeljica) i Ljubica Milobara.

 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi