X
/ posjeta: 83
Zahvalnica Sanji Marković za uspješno vođenje dramsko-scenske družine „Kolibrići“ i doprinos razvoju dramske scene u Križevcima
25.04.2024. - 25.05.2024.

Organizator: Grad Križevci

U povodu dana grada Križevaca 24.4.2024.,  na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena je zahvalnica Sanji Marković za uspješno vođenje dramsko-scenske družine „Kolibrići“ i doprinos razvoju dramske scene u Križevcima  

Sanja Marković već više od 10 godina radi kao vanjska suradnica na programima za djecu i mlade Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci. Prije 7 godina pokrenula je Dramsko-scensku družinu „Kolibrići“ koja okuplja djecu i mlade osnovnoškolskog te srednjoškolskog uzrasta. 

Kroz družinu i razne dramske radionice prošlo je do sada stotinjak djece s afinitetom prema dramsko-scenskom izričaju, a predstave koje prikazuju redovito posjećuju predškolska i školska djeca s područja Križevaca i okolice. Često su to predstave vezane uz školsku lektiru ili omiljene bajke, ali i predstave čiji su predlošci popularni romani i priče iz  književnosti  za djecu i mlade.

Sanja Marković je, radeći dugi niz godina kao nastavnica stranog jezika, primijetila da djeca rado i uspješno uče strani jezik  uz dramatizaciju nekog teksta i korištenje igrokaza u nastavi. Takve kratke scenske prikaze i igrokaze kasnije je koristila u edukativno-kreativnim radionicama u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković“ gdje se pokazalo da postoji veliki interes u djece i mladih za dramsku aktivnost.

Kako u našem gradu u tom  trenutku nije bilo nikakve slične  aktivnosti vezane uz dramsko-scenski izričaj,  Sanja 2017. pokreće „Kolibriće“ kao jedan od projekata knjižnice i od tada neumorno radi s malim glumcima koji su i redatelji, kostimografi, scenaristi, a zajedno stvaraju predstave za mlade i starije.

Do sada su Kolibrići prikazali preko 30 premijera koje su izveli   80-tak puta na raznim pozornicama u našem gradu ili kao gostujuće predstave u drugim gradovima i mjestima. Sve  predstave rade potpuno samostalno i sa skromnim sredstvima: rekvizite izrađuju sami, kostime nabavljaju iz svojih ormara ili im posuđuju KUD-ovi. Prezentacije, plakate i  ulaznice dizajniraju također sami. Velika podrška su im roditelji i prijatelji. Knjižnica i družina su njihovo sretno  mjesto gdje se okupljaju,  druže, njeguju prijateljstva, ali i rade, čitaju i stvaraju predstave za sve nas i vas.... Sanja je njihov mentor, voditeljica, pedagoginja i prijateljica. Njezin entuzijazam, ustrajnost, kreativnost i, prije svega, marljiv pedagoški rad urodili su odličnim scenskim izvedbama, uvijek prepunim dvoranama posjetitelja i oduševljenjem publike.

Sanja Marković također organizira i dramske radionice kako bi popularizirali ovu aktivnost koja  ima višestruku korist za  fizički, mentalni i emocionalni razvoj mladih ljudi. Posebno su ponosni na bivšu članicu Kolibrića, Teu Sekelj koja uspješno studira glumu na Akademiji u Rijeci, kao i na neke članove koji godinama rade u družini i namjeravaju krenuti Teinim stopama. 

Dramsko-scenske aktivnosti „Kolibrića“ uz podršku Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva Kulture i medija RH postali su redovni program Gradske knjižnice “Franjo Marković“.  Na premijerama i izvedbama, uz Sanju  Marković,  sudjeluju: Lovro Janeš kao majstor rasvjete i tehnike te vanjska suradnica Marijana Tvorić zadužena za glazbene i plesne izvedbe.  

Gradska knjižnica zahvaljuje Sanji Marković i svim bivšim i sadašnjim članovima  Kolibrića, njihovim roditeljima  te svima koji na bilo koji način pomažu njihovom radu.

Kolibrići nastavljaju svoje aktivnosti i dalje s puno poleta i energije u nadi i s ciljem da su  preteča budućeg Gradskog kazališta mladih što  je svima velika želja.

Iz foto arhive
Zahvalnica Sanji Marković za uspješno vođenje dramsko-scenske družine „Kolibrići“ i doprinos razvoju dramske scene u Križevcima0 Zahvalnica Sanji Marković za uspješno vođenje dramsko-scenske družine „Kolibrići“ i doprinos razvoju dramske scene u Križevcima1 Zahvalnica Sanji Marković za uspješno vođenje dramsko-scenske družine „Kolibrići“ i doprinos razvoju dramske scene u Križevcima2 Zahvalnica Sanji Marković za uspješno vođenje dramsko-scenske družine „Kolibrići“ i doprinos razvoju dramske scene u Križevcima3 Zahvalnica Sanji Marković za uspješno vođenje dramsko-scenske družine „Kolibrići“ i doprinos razvoju dramske scene u Križevcima4
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi