X
/ posjeta: 104
15 godina od osnutka bibliobusne službe u Križevcima
01.03.2024. - 06.03.2024.

Poštovani,

Srdačno vas pozivamo na proslavu obilježavanja 15. godišnjice osnutka bibliobusne službe Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci

u srijedu 6.3.2024. u 10:00 sati

u Područnoj školi Vojakovački Osijek, Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci

Radujemo se Vašem dolasku!

***

Prije petnaest godina, 26. veljače 2009., krenuo je na prvu vožnju naš bibliokombi, prva mala pokretna knjižnica u Hrvatskoj. Prvo stajalište bilo nam je u Područnoj školi Vojakovački Osijek, Osnovne škole Ljudevita Modeca, gdje su nam učenici i njihov učitelj Tihomir Pleša te tadašnji ravnatelj Dražen Bokan priredili svečanost. Kada smo stigli na stajalište ispred škole, dočekala su nas vesela i znatiželjna lica učenika od 1. do 4. razreda, njih oko desetak. Zašto baš Vojakovački Osijek? Nije slučajno! Naime, upravo se učitelj Tihomir najviše zalagao za pokretanje bibliobusne službe i to da stanovnici malih prigorskih mjesta Kalničkog prigorja imaju pristup knjižničnim uslugama. Učitelji područnih škola godinama su osobno posuđivali knjige iz Gradske knjižnice za svoje učenike, nosili torbe, brinuli o knjigama i na vrijeme ih vraćali. Uspostavom bibliobusne službe knjižnica je došla na njihov prag, a učenici su postali pravi članovi knjižnice, kao i oni u gradu, koji mogu osobno birati što im se sviđa. Nikada neću zaboraviti velike začuđene oči djece kada su prvi put vidjeli našu malu pokretnu knjižnicu i njihovu radost i oduševljenje što su mogli uzimati i listati slikovnice, knjige o životinjama, priče…

A tako je i danas, petnaest godina kasnije, učenici područne škole Vojakovački Osijek i mještani svake druge srijede u 9,30 sati s nestrpljenjem čekaju Igora i dolazak sada novog bibliokombija pred školu. Učitelj ih uzaludno opominje da budu pažljivi na nastavi, ali njihovi su pogledi usmjereni ka prozoru i ... pa već je trebao doći… I kada se parkira pred školom, učitelj prekida sat i učenici se sjure na prozor i čekaju dopuštenje za otići posuditi knjige… I tako već petnaest godina naša pokretna knjižnica obilazi 36 stajališta u malim mjestima koja nikad nisu imala knjižnicu: Bočkovec, Gregurovec, Miholjec, Carevdar, Majurec, Cirkvena, Đurđic, Glogovnica, Vojakovac, Sveti Petar Čvrstec, Kalnik, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno i mnoga druga… Od 2023. godine obilazimo i tri stajališta u općini Gornja Rijeka, kod škole, vrtića i u Kolarcu, a povećali smo i broj stajališta u općini Kalnik (Vojnovec Kaknički i Potok Kalnički). Bibliokombi stoji ili kod trgovine, vrtića ili kod škole, to mještani već znaju, broji preko 900 članova, djece i odraslih, i posuđuje najnovije knjige za djecu i odrasle, lektiru, stručne knjige, filmove, zvučne knjige, mikro:bitove i dr.

Vjerujemo da smo projektom bibliobusne službe doprinijeli boljitku života ljudi u ovom ruralnom području, da smo doprinijeli poticanju čitanja, ljubavi prema knjizi, obrazovanju, informiranosti i donosili radost na lica djece i odraslih. Tako ćemo i dalje. Zahvaljujući križevačkoj i koprivničkoj bibliobusnoj službi svi dijelovi naše županije pokriveni su knjižničnim uslugama.

U 2022. i 2023. godini smo sredstvima Ministarstva kulture i medija, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca te svih općina, nabavili i nadogradili te opremili novo suvremenije i tehnološki opremljenije vozilo kojim planiramo proći još puno kilometara cesticama i putevima Kalničkog prigorja da stignemo do naših korisnika. Nadamo se da naša bibliobusna služba doprinosi razvoju ovog ruralnog kraja, potiče obrazovanje, smanjuje izoliranosti i motivira mlade obitelji da ostanu na selu. 

Ova 2024. godina bit će posvećena obilježavanju 15. godišnjice bibliobusne službe u Križevcima.

Zahvaljujemo Koprivničko-križevačkoj županiji na redovnom financiranju bibliobusne službe od samih početaka do danas, također i općinama, Gradu Križevcima, Matičnoj službi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica za stručnu pomoć, učiteljima, odgojiteljima i svim korisnicima.

Marjana Janeš-Žulj, ravnateljica

Igor Kuzmić, vozač

Iz foto arhive
15 godina od osnutka bibliobusne službe u Križevcima0
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi