X
/ posjeta: 47
PUTUJUĆA DJEČJA ČAJANKA
16.11.2023.

Putujuća dječja čajanka edukativna je polusatna pričaonica uz čaj i keksiće. Odvija se van knjižnice, za razliku od  Dječje čajanke koja se kontinuirano odvija svakog utorka na Dječjem odjelu Knjižnice, stoga se naziva „Putujuća…“. Prepoznata je važnost čitanja djeci u ruralnijim područjima koja nisu u mogućnosti posjećivati gradsku knjižnicu i sudjelovati na redovitim čajankama koje su, osim što potiču čitanje, vrlo edukativnog karaktera.Upravo zbog toga, Putujućom dječjom čajankom obuhvaćeni su svi učenici svih područnih škola Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci. (PŠ Majurec, PŠ Carevdar, PŠ Kloštar Vojakovački, PŠ Većeslavec te PŠ Đurđic) Također, Putujuća dječja čajanka svojim veselim kovčegom, šarenim šalicama, čajnim kolutićima i pročitanom priča uveselila je mnogu djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Paviljonu za djecu „Sv. Marko Križevčanin“ Križevci u dva navrata. U 2023. godini programom Putujuće dječje čajanke obuhvaćeni su svi vrtići na području grada kao i neki na području okolnih općina. Do 15. studenoga  posjećeno je pet skupina Dječjeg vrtića Križevci, četiri skupine Dječjeg vrtića Zraka sunca u Križevcima, dvije skupine Dječjeg vrtića svetog Josipa u Križevcima, dvije skupine Dječjeg vrtića Čarobna šuma Križevci te tri skupine Dječji vrtić Žabac Sveti Ivan Žabno. Izostavljene su samo jasličke skupine. Također, Putujuća dječja čajanka provedena je i u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci. Od 12. siječnja do 15. studenoga 2023. program Putujuće dječje čajanke obuhvatio je 462  predškolske i školske djece.  Reakcije su izuzetno pozitivne. Djeci se razbija rutina, motivira ih se i potiče na čitanje, razumijevanje pročitanoga te ih se pritom uvijek pouči pravilnom ponašanju. Usmjerava ih se na važnost čitanja i svih dobrobiti. Usvajaju nove riječi, vježbaju koncentraciju i pamćenje te uspijevaju prepoznati pouke iz priča te ih primijeniti u svom odnosu s drugom djecom. Uz sve navedeno, želja je da se djecu u budućima posjetima Putujuće dječje čajanke što više upoznaje s lokalnim autorima, da im se čitaju slikovnice Križevčana i Križevčanki koji pišu o povijesti i kulturi našega grada, stoga  se radi na tome da čajanka ide što dalje van, da se za nju čuje i vidi. 

 

Slijedom toga, cilj je i što više sudjelovati na različitim stručnim skupovima i prezentirati dobrobiti koje nastaju tim programom.

Tako su ove godine Hrvatsko knjižničarsko društvo (Komisija za čitanje) i Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Daruvara bili organizatori 2. okruglog stola- Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja 19. svibnja 2023. Našu knjižnicu predstavljala je knjižničarka Maja Petračija upravo s Putujućom dječjom čajankom. 

Moto postera bio je Mala mjesta – velike ideje, Budi od riječi – čitaj! a tema  Putujuća dječja čajanka

Svojim nastupom uspješno  je predstavila Križevce kroz njegove spisatelje i ilustratore, njihova književna djela i likove, odnosno pokazala je kako se iz njihova književnog opusa i ostavštine i Putujućom dječjom čajankom može kreirati „kulturni proizvod“ kojim se može predstavljati grad, a sve s namjerom da ga se u perspektivi uključi u lokalnu turističku ponudu. Na tragu tog predstavljanja, očekuje se i realizacija u nastavku provođenja ovoga programa. 

Moglo bi se reći da se u prvoj godini ovog programa djecu privikavalo na sam koncept čitanja i slušanja, a u narednom periodu provođenja programa želja je približiti im kulturu pisanja, lokalnih autora koji pišu o povijesno-kulturnim znamenitostima, uvaženim znanstvenicima, izumiteljima, učiteljima, sportašima i sl. Grada Križevaca. Želi se i dalje provoditi decentralizacija kulturne politike u svrhu boljeg razumijevanja vlastitog kulturnog identiteta.

 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Redovno radno vrijeme (1.9. - 30.6.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13
Ljetno radno vrijeme (1.7. - 31.8.): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi