X
/ posjeta: 65
Planina mi je najdraža škola
26.10.2022.

Poštovani, 

u srijedu 26. listopada s početkom u 11:30 sati održat će se književno-planinarski susret za osnovnoškolce s Matejem Perkovom u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice "Franjo Marković" Križevci gdje će Matej učenicima predstaviti svoju knjigu Planina mi je najdraža škola.

(Susret je popunjen za grupe!)

***

Planinar i ekspedicionist Matej Perkov već je godinama poznat široj publici po svojim avanturističkim predavanjima, a ovog puta gostuje u našoj knjižnici s namjerom da inspirira ona najmlađe! 

 

Knjiga „Planina mi je najdraža škola“ prva je dječja planinarska početnica u Hrvatskoj. Iako visinom ne pariraju Alpama, naše su planine raznolike i prekrasne, a Hrvatska ima dugu tradiciju planinarstva. Sama knjiga na 160 stranica bogato je ilustrirana, te na zabavan način klince uvodi u svijet planinarstva, u mnogome se preklapajući s njihovim školskim gradivom. U digitalnoj eri koja je prikovala djecu za ekrane, vrlo je važno da mladi (i stari sve više vremena provode u prirodi, kreću se i kroz putovanja obilaze našu zemlji i njene planine. Naime, cilj knjige nije samo privući djecu u svijet planina, već i njihove roditelje i odgajatelje. Mnogo se toga promijenilo  svijet u kojem živimo nije isti kao prije 15-ak godina, ali neke stvari ostaju nepromijenjene: priroda je i dalje prekrasna, planinski vrhovi i dalje čekaju da se ljudi popnu na njih i dotaknu nebo, a klinci su vječito radoznali i željni novih avantura. Dječja duša prožeta je istraživačkim karakterom, a razdoblje korone pokazalo je da obiteljski  izlet u prirodu itekako može konkurirati vikendu u šoping centru ili urbanoj sredini. Predavač Matej Perkov će u svom izlaganju istaći svoje iskustvo s predavanja u brojnim osnovnim škola, a opisati kako je knjiga nastala, te kroz lijepe fotografije publici približiti čaroliju planina koja nas sve oduševljava bez obzira na dob. Nakon predavanja, knjiga se može nabaviti po popularnoj cijeni, kao prateći planinarski dnevnik „Planinarske skitnje Ivice i Marice“. 

Iz foto arhive
Planina mi je najdraža škola 0 Planina mi je najdraža škola 1 Planina mi je najdraža škola 2
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Ljetno radno vrijeme (srpanj - kolovoz): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi
Radno vrijeme u ostalim mjesecima: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13