X
/ posjeta: 81
Dani Marcela pl. Kiepacha
08.02.2021 - 12.02.2021

Organizator: Grad Kri×evci, Gradski muzej Kri×evci, uz potporu Udruge inovatora Hrvatske

U Kri×evcima Še se i ove godine odr×ati Dani Marcela pl. Kiepacha. Grad Kri×evci u suradnji s Gradskom knji×nicom „Franjo MarkoviŠ“ i Gradskim muzejom Kri×evci te uz potporu Udruge inovatora Hrvatske odr×at Še niz aktivnosti u tjednu u kojem se obilje×ava 127. ro­endan ovog talentiranog izumitelja.

Marcel pl. Kiepach ro­en je u Kri×evcima 12.02.1894. godine i bio je veliki izumitelj na polju elektrotehnike. VeŠ sa 16 godina postaje poznat po svojim izumima koje patentira u nekoliko dr×ava te je nazvan „Ŕudom od djeteta“.

Doga­anja Še se odvijati sukladno preporuŔenim epidemiološkim mjerama pa Še se tako izlo×ba inovacija „Kiepachnovacija“ odr×ati u virtualnom obliku putem web stranice Grada Kri×evca od 8. do 12. veljaŔe. Izlo×bu Še uz inovacije obogatiti i predavanje pripremljeno od strane Udruge inovatora Hrvatske, g. Rene Kajpa pod nazivom “Oblici i va×nost zaštite intelektualnog vlasništva”. Od ponedjeljka Še svi zainteresirani moŠi razgledati i izlo×bu „Naslje­e Marcela pl. Kiepacha“ u Gradskom muzeju, a postavljena Še biti i i izlo×ba „Strukovno školstvo“ Hrvatskog školskog muzeja. Izlo×ba Še biti postavljena do 12. veljaŔe i otvorena za sve zainteresirane u periodu 10:00-13:00 sati.

U Gradskoj knji×nici „Franjo MarkoviŠ“ dr.sc. Andrej DundoviŠ odr×at Še predavanje „Fizika iza Kiepachovih izuma“, te Še biti prikazan dokumentarni film „Velikani u sjeni: Marcel pl. Kiepach“. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane uz ograniŔenje broja ljudi sukladno epidemiološkim preporukama i Odlukama Sto×era civilne zaštite Republike Hrvatske. Ukoliko epidemiološki uvjeti dopuste, Gradska knji×nica ”Franjo MarkoviŠ” pripremit Še radionicu robotike za djecu osnovnoškolske dobi. Svoj rad predstavit Še na virtualnoj izlo×bi inovacija, a bit Še odr×ana i izlo×ba djeŔjih radova.

Obilje×avanje Dana Marcela pl. Kiepacha završava na njegov ro­endan prilikom Ŕega Še biti polo×en vijenac na Gradskom groblju Kri×evci.

Sudjelovanje na izlo×bi inovacija „Kiepachonovacija“ u sklopu Dana Marcela pl. Kiepacha je otvoreno za sve zainteresirane. Sve informacije o sudjelovanju na izlo×bi inovacija nalaze se na sljedeŠoj poveznici: Javni poziv i prijavnica.

Iz foto arhive
Dani Marcela pl. Kiepacha0
 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIÄEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Radno vrijeme: pon, uto: 13-19; sri, Ŕet, pet: 08-16; sub: ne radi o daljnjeg