X
/ posjeta: 158
J. PETRLIĆ PJER I NJEGOV KNJIŽEVNI JUNAK ŠTATUTKO VAM PRIČAJU PRIČU: „ŠTATUTKO I MARCEL KIEPACH“.
23.04.2020 - 30.06.2020

Josip Peter Pjer i njegov književni junak Štatutko Vam,  povodom Noći knjige 23.4. i Dana grada Križevaca 24.4., pričaju priču: „Štatutko i Marcel Kiepach“.

Priča se nalazi na slijedećem youtube kanalu.

Više o knjizi pročitajte ovdje.

***

Slikovnica  „Štatutko i Marcel Kiepach“ križevačkog pisca Josipa Petrlića Pjera pisana je poezijom u prozi i drugi je dio tzv. Križevačke trilogije.

Križevačka trilogija je zbirka od tri knjige za djecu i sve tri knjige su vezane za Križevački kraj.

Prvi dio trilogije je priča za djecu „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ a treći  dio je roman za djecu, „Princeza Hedy“ u kojoj se upoznajemo s mačkom, konobaricom Hedy i dječakom koji boluje od autizma.

Ilustratorica slikovnice „Štatutko i Marcel Kiepach“ je likovna umjetnica  Bobe Csik iz Križevaca.

 

Iz recenzije Knjige:

 

MARCEL KIEPACH – KRIŽEVČANIN ISPRED SVOG VREMENA

Obitelj Kiepach u Križevce dolazi polovicom 19. stoljeća i njihov najpoznatiji član je Marcel Kiepach, koji se rodio u Križevcima 12. veljače 1894. godine kao jedini sin veleposjednika Josefa i žene Marthe Kiepach pl. Haselburg rođene baronice Locatelli pl. Schönfeld i Eulenburg. Poginuo je tijekom Prvog svjetskog rata u Ruskoj Poljani 1915. godine i nakon toga dugi niz godina ostaje „zatvoren“ u povijesti. Zbog svojih izuma i patenata, poput žiro kompasa, strujnog prekidača na principu plinskog tlaka ili dinama, tituliraju ga kao hrvatskog „Edisona“. Tako je na kraju godina 2020. postala prijelomna. Prijelomna, jer se napokon na adekvatan način počinje popularizirati značaj zaboravljenog križevačkog genijalca. Jedan od doprinos u njegovoj popularizaciji i sve većoj prepoznatljivosti je i ova slikovnica križevačkog književnika i pjesnika Josipa Petrlića Pjera, koji preko lika zaigranog dječaka Štatutka, a kroz vrlo vrijedne ilustracije Bobe Csik, našim najmanjima želi prenijeti važnost lika i djela mladog izumitelja Marcela Kiepacha, čiji je život tragično i prerano završio, a njegova ostavština premalo valorizirana.

Dr.sc. Dejan Pernjak

 
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Radno vrijeme: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: ne radi o daljnjeg