X
/ / posjeta: 171
Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice
30.05.2019 - 30.06.2019

Nakon što je prošle godine u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi“ postavljena fotonaponska elektrana na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, danas je započelo postavljanje druge fotonaponske elektrane i to na krov Gradske knjižnice.

Izgradnjom fotonaponske elektrane na krovu Gradske knjižnice, ova Knjižnica postat će prva sunčana knjižnica u Hrvatskoj, a Grad Križevci još je jedan korak bliže prema ostvarenju cilja energetski neovisnog grada do 2030. godine.

Podsjetimo, Križevački sunčani krovovi je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj gdje građani svojim sredstvima, po modelu mikro zajmova, financiraju sunčanu elektranu na krov javnog objekta.

Za postavljanje fotonaponske elektrane na krov Gradske knjižnice bilo je potrebno prikupiti 172.000,00 kuna, a sredstva su prikupljena u rekordnom roku, u samo dva dana. Minimalni ulog u sunčanu elektranu bio je 1000 kuna, a maksimalni 7500 kuna.

Postavljanjem fotonaponske elektrane snage 30 kW knjižnici se dugoročno omogućava samoodrživost u energetskom pogledu, racionalizacija sredstava, optimizacija lokalnih energetskih sustava i ušteda od 1,5 t/god. CO2. Vlastitom proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora dugoročno će se smanjiti računi za struju, a više prihoda ostat će raspoloživo za ulaganje u razvoj knjižnice.

Glavni nositelj projekta i idejni začetnik projekta Križevački sunčani krovovi je Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Gradom Križevcima.

 

Izvor: https://krizevci.hr/pocelo-postavljanje-fotonaponske-elektrane-na-krov-gradske-knjiznice-franjo-markovic-u-krizevcima/

Iz foto arhive
Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice0 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice1 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice2 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice3 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice4 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice5 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice6 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice7
Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice8 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice9 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice10 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice11 Počelo postavljanje fotonaponske elektrane na krov Knjižnice12
 
/
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Ljetno radno vrijeme (srpanj - kolovoz): pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: u srpnju i kolovozu ne radi
Radno vrijeme u ostalim mjesecima: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-16; sub: svaka 1. i 3. u mj. 9-13