X
/ / posjeta: 171
Teselacije - igra svjetla i sjene
Informacijsko posudbeni odjel / 03.12.2018 / 19:00 sati

Poštovani, 

srdačno Vas pozivamo na otvorenje origami art izložbe

Teselacije - igra svjetla i sjene

Želimira Zlatića

u ponedjeljak, 3. prosinca 2018 u 19 sati

u Gradskoj knjižnici "Franjo Marković" Križevci. 

***

Sponzor otvorenja izložbe:

Calypso - Cocktail, Sushi and Restaurant Bar - Križevci

***

Želimir Zlatić je rođen u Zagrebu 1965., osnovnu i dio srednje škole pohađao je u Križevcima gdje je živio do svoje 16. godine, a u Zagrebu je završio srednju školu za kemijskog tehničara. Prema njegovim riječima, djetinjstvo i mladost u Križevcima obilježili su njegov život i usmjerili prema umjetnosti. 

Iz kataloga:

"Riječ teselacija (engl. tessellation) dolazi od riječi tessella što znači „mali kvadrat“. Rimljani su se često koristili kvadratom za izradu mozaika te kao dekoracijom na pločicama i zidovima. Dok su Rimljani i Bizatinci izrađivali kompleksne uzorke mozaika, islamski majstori podigli su teselaciju na razinu umjetnosti. Njihova geometrijska orijentacija ogleda se u nadahnutoj arhitekturi, slikarstvu keramici i ilustracijama.

Origami teselacija prvenstveno je zamisao Shuza Fujimota, japanskog učitelja kemije. Teselacijski origami oblici najčešće su geometrijski oblici, stalnog ponavljajućeg uzorka, nabora i uvijanja izrađeni od jednog komada papira. Oblici teselacija mogu biti od jednostavnih kvadratnih popločavanja do izuzetno zamršenih složenih djela, od arhitektonskog cvijeta do realnog lica."

 
/
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Radno vrijeme: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: svaka 1. u mj. 9-13 h.