X
/ / posjeta: 272
Katica Augustinović - AKVARELI
23.01.2018

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na otvaranje izložbe

AKVARELI

Katice Augustinović

u utorak 23. 01. 2018. u 19 sati

u prostorijama Gradske knjižnice „Franjo Marković“

u Križevcima, Trg sv. Florijana 14.

Izložba će biti otvorena od 23. 1. do 17. 2. 2018.

 

Katica Augustinović rođena je 1949. u Križevcima gdje pohađa osnovnu školu. Školu primijenjene umjetnosti, odjel slikarstvo kod prof. Josipa Bifela i Antuna Kirinčića, završila je u Zagrebu 1969. godine. Bavi se grafičkim dizajnom, aranžiranjem te scenografijom i dobiva nekoliko nagrada za likovna idejna rješenja. Od 1976. kao članica Likovnog ateljea Križevi (LKA) izlaže radove na oko pedeset skupnih i nekoliko samostalnih izložbi radeći u različitim tehnikama: ulje, jajna tempera, suhi pastel i sitotisak. 

Adresa: Križevci, Ive Vojnovića 16; E-mail: kaja.augustinovic@gmail.com

IZ RECENZIJA: 

Katica Augustinović je već više od četrdeset godina prisutna na križevačkoj likovnoj sceni. Naime, od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća aktivno se uključila u izlagačku djelatnost grupe križevačkih likovnjaka, okupljenih u Likovnom ateljeu Križevci. Od 2006. godine se, uz stalne konzultacije sa slikarom Zoranom Homenom, posvećuje akvarelu.

 „Sad, nakon stotinu naslikanih akvarela, možemo slobodno reći da se Katica Augustinović posvetila akvarelu svim svojim bićem… Svoju avanturu u akvarelu započela je motivima rodnih Križevaca. Neke obične prizore i neatraktivne vizure nekih ulica svojim je akvarelima izdigla na razinu poetskog zapisa. Drugo područje slikarskog interesa vezano je uz more. Posebno se ističu motivi Betine na otoku Murteru, kojim se ravnopravno upustila u nadmetanje s onim križevačkim. Zahvaljujući mogućnosti dužeg boravka uz more, Katica Augustinović mogla je uočavati različitost istih prizora ovisno o dobu dana i godišnjem dobu, koje bi potom nanosila na svoj papir različitim raspoloženjem. Tako su nastale prekrasne vedute slikovite Betine, ali i motiv uvala, maslinika, borova ili obične kamene obale, od kojih se neki ističu profinjenim minimalizmom i naglašenom jednostavnošću. To pojednostavljivanje na nekim motivima gotovo prelazi u apstrakciju što je vrlo česti put u razvoju likovnog izraza mnogih slikara.“    Zoran Homen, prof., Katalog izložbe: „Veliki povratak“, Gradski muzej Križevci, 2007.

„(…) Katica Augustinović pojednostavljuje viđeno. Od intimno-lirskih, na nekim kompozicijama prelazi u gotovo nadrealistički doživljaji ritmičku igru pikturalnog te razigrane akvarelske bjeline papira… Križevečke vedute naglašeno su nostalgične i lirične. Skladna kompozicija i kontrolirani potez sa snažnim svjetlosnim naglaskom izdvajaju je od uobičajene likovne produkcije. Mediteranski motivi: Kornati, Betina, „vale“, masline, snažno motiviraju slikaricu: pikturalno je u prvom planu kao i redukcija detalja. Akvareli postaju ekspresivni. Intimistički motivi: čamci, visibabe, otkrivaju nam liričnost i autoričinu duboku osjećajnost. Motiv je postao simbolom autoričine radosti stvaranja.“ Dragutin Mandekić, prof., Katalog izložbe: Radost stvaranja, Turistička zajednica Grada Vrbovca, 2008.

Skupne izložbe:

1976. - 1995. – preko 50 skupnih izložbi

2006. - 2017. – sudjeluje na svim skupnim izložbama KLK-a Križevci i „Podravka 7“ Koprivnica u Križevcima, Koprivnici, Đurđevcu, Kutini, V. Toplicama i Popovači

2014., 2015.  i 2016.  – izlaže u Kutini, Rovinju i Koprivnici na izložbama HSK

Samostalne izložbe:

2007. Križevci: Gradski muzej  (Akvareli – „Veliki povratak“)

2008. - 2017. izlaže samostalno u Vrbovcu, Križevcima, Zagrebu i Koprivnici

Likovne kolonije:

2006. Križevci: OŠ Ljudevita Modeca

2006. Križevci: KUD Lipa

2007. Nova Rača: Dan općine

2007. Koprivnica: Županijska kolonija

2008. Nova Rača: Dan općine

Humanitarne akcije:

2007. humanitarna akcija KLK-a za nabavu CT uređaja za bolnicu 

 
/
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Radno vrijeme: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: svaka 1. u mj. 9-13 h.