X
/ / posjeta: 304
Tko se čega boji - izložba autorske slikovnice Zvonimira Baloga
14.06.2017 - 30.06.2017

"Igra riječima i ilustracijama

Nema dvojbe da su mnogi odrastali uz knjige Zvonimira Baloga: Nevidljiva Iva, Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu, Ja magarac, Bijesne gliste, Pusa od krampusa... Među brojnim njegovim književnim djelima su i slikovnice. Neke su mu drugi ilustrirali, a neke je napisao i ilustrirao. Takve slikovnice su autorske. U prvom razredu učenici čitaju njegovu autorsku slikovnicu "Male priče o velikim slovima". Među autorske spada i slikovnica "Tko se čega boji" koju je završio na Veliku Gospu, 15. kolovoza 2014., dva mjeseca prije svoje smrti. I u ovoj slikovnici dolazi do izražaja njegova imaginativnost, duhovitost, razigranost stiha i ilustracije. 

Izložba slikovnice "Tko se čega boji" otvorena je 26. svibnja ove godine za 3. Dane Zvonimira Baloga, u bivšoj kinodvorani u Svetom Ivanu Žabnu. Želja je djelatnika Osnovne škole "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno, organizatora Dana Zvonimira Baloga, da na toj manifestaciji Balog bude zastupljen ne samo kao virtuoz riječima već i kao umjetnik slike, crteža i ilustracije te kao kipar. Likovni stvaralac "Zvonimir Balog se možda najpotpunije ostvario u ilustracijama, posebno u onim slučajevima kada je vlastite tekstove dopunjavao vizualnim elementima..." (Tonko Maroević) To je postigao i u slikovnici "Tko se čega boji". 

Izložbu u Svetom Ivanu Žabnu otvorio je prof. Igor Brkić koji je posebno naglasio da bi izložbu trebali vidjeti svi učenici osnovnih škola bivše Općine Križevci. Vidjeli su je svi učenici i učitelji u Svetom Ivanu Žabnu te građani. Izložba je stigla u Križevce. Zahvaljujemo Marjani Janeš Žulj, ravnateljici, i djelatnicima Gradske knjižnice "Franjo Marković" Križevci što su izložbu postavili u svome prekrasnom prostoru. Nadajmo se da će sitni krupni uživati u njoj te da će obići škole i vratiti se u PŠ Sveti Petar Čvrstec, u blizini koje je Zvonimir Balog rođen i u kojoj je bio učitelj likovnoga. "

Jerko Barišić, prof. emeritus

Iz foto arhive
Tko se čega boji - izložba autorske slikovnice Zvonimira Baloga0 Tko se čega boji - izložba autorske slikovnice Zvonimira Baloga1 Tko se čega boji - izložba autorske slikovnice Zvonimira Baloga2
 

Komentari

/ komentiraj


/
 


Trg sv. Florijana 14. 48260 KRIŽEVCI
Tel: 048/682-646; 048/270-129;
E-mail: knjiznica-krizevci@kc.t-com.hr, gkfm.ozo@gmail.com
Radno vrijeme: pon, uto: 13-19; sri, čet, pet: 08-14; sub: svaka 1. u mj. 9-13 h.